Zelf je houten vloer onderhouden? Dat kan!

Ga je zelf je houten vloer onderhouden? Lees dan eerst eens onze korte handleiding en tips. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid te werk gaat en niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Lees hieronder snel verder en zorg ervoor dat jouw houten vloer er weer als nieuw uit gaat zien en weer jaren vooruit kan.

Dagelijks onderhoud, periodiek onderhoud of renovatie?

Allereerst moet er onderscheid worden gemaakt tussen de drie verschillende vormen van onderhoud: dagelijks onderhoud, periodiek onderhoud en renovatie. Onder dagelijks onderhoud verstaan we het stofzuigen, dweilen en/of vegen van de vloer (in de praktijk wordt dit niet dagelijks, maar wekelijks uitgevoerd). Periodiek onderhoud, daarentegen, is het aanbrengen van een nieuwe olie- of laklaag om de vloer weer een mooi uiterlijk te geven. Renovatie is nodig wanneer de vloer beschadigd of verweerd is en/of gebruikssporen vertoont.

Werkwijze

Gezien je informatie aan het inwinnen bent op het internet, gaan we ervan uit dat je niet wilt weten hoe je het dagelijkse onderhoud uitvoert, maar dat jouw vloer toe is aan een periodieke onderhoudsbeurt of misschien zelfs renovatie.

Periodiek onderhoud

Voor periodiek onderhoud geldt altijd dat je eerst het dagelijkse onderhoud uit moet voeren. Daarna kun je het periodieke onderhoud uitvoeren. Hoe dit eruitziet, verschilt per vloer. Hieronder gaan we ze langs.

  • Lakvloer

    Reinig de vloer na het dagelijkse onderhoud met een vlekkenreiniger en/of intensieve reiniger en breng vervolgens een nieuwe polishlaag aan.

  • Olievloer

    Reinig de vloer na het dagelijkse onderhoud met behulp van een intensieve reiniger en breng vervolgens een nieuwe laag onderhoudsolie aan.

Renovatie

Is de vloer verweerd en/of zitten er beschadigingen of gebruikssporen op? Dan kun je het beste gaan voor renovatie. Dit doe je in drie stappen.

Voer het dagelijkse onderhoud uit. Hiermee zorg je ervoor dat de vloer vuil- en stofvrij is. Schuur de gehele vloer. Begin met een groffe korrel schuurpapier en werk in verschillende schuurgangen richting een fijne korrel schuurpapier. Zo behaal je het mooiste resultaat. Breng een nieuwe laklaag of olielaag aan. Laat het geruime tijd drogen.

Wat heb je nodig?

Voor het dagelijkse onderhoud van je houten vloer heb je slechts een stofzuiger, dweil en/of veger nodig. Wanneer je bezig gaat met het periodieke onderhoud, heb je de juiste polishers, reinigers en/of onderhoudsoliën nodig. Wanneer je gaat renoveren, heb je de juiste schuurmiddelen en vervolgens de juiste lak of olie nodig.

Blijf, wanneer je een keuze moet maken in aan te schaffen onderhoudsproducten, altijd binnen één merk. Dus koop je de reiniger van een bepaald merk? Koop dan ook de lak of olie van dat merk. Zo weet je zeker dat de producten goed op elkaar aansluiten.

Vloeronderhoudswinkel

Zelf je houten vloer onderhouden is goed te doen, mits je de juiste producten hebt. Die kun je tegenwoordig gelukkig eenvoudig online vinden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Vloeronderhoudswinkel, een webshop met allerlei schuurmiddelen, oliën en lakken.