Is jouw groepenkast aan vervanging toe?

Je denkt er niet vaak over na, maar een groepenkast zorgt ervoor dat alle apparaten in huis de juiste stroomtoevoer krijgen op het juiste moment. Best een belangrijk onderdeel van je woning dus! Eens in de zoveel tijd is het daarom van groot belang om je meterkast te controleren. Sluit hij nog wel aan bij het vermogen dat er gevraagd wordt, of wordt het tijd voor een update? Als je dit nog nooit gedaan hebt en werkt met een oude groepenkast, kan je zelfs tot de conclusie komen dat het beter is om de groepenkast in z’n geheel te vervangen. Tijd voor een check van je groepenkast: wij vertellen je waar je op moet letten!

Redenen om je meterkast te vervangen

Je groepenkast vervangen lijkt een drastische maatregel. Toch is het in sommige gevallen de enige manier om je elektra veilig te houden! Bij oudere woningen tref je vaak nog elektra uit de jaren zeventig of eerder aan, zonder aardlekschakelaar en met een bedroevend klein aantal groepen. Of heeft jouw groepenkast nog van die porseleinen stoppen? Het zijn allemaal aanwijzingen dat je elektra al decennia niet geüpdatet is. Dikke kans dat het helemaal niet meer aansluit bij de stroomvraag die jouw huishouden tegenwoordig heeft!

Andere redenen om je groepenkast te vervangen, zijn:
  • Je wil het aantal groepen uitbreiden
  • Je wil je meterkast verplaatsen naar een andere plek in huis
  • Je wil een krachtstroomgroep toevoegen
  • Je wil overschakelen van een 1-fase naar een 3-fase groepenkast.

Compleet vervangen of uitbreiden?

Soms is er ook een tussenoplossing mogelijk tussen de boel bij het oude laten, en je groepenkast in z’n geheel vervangen. Merk je dat het aantal groepen bijvoorbeeld niet meer toereikend is voor alle elektronica in huis, dan volstaat soms een simpele uitbreiding van het aantal groepen in je groepenkast. Tenminste, als die dat qua ruimte en vermogen toelaat! Heeft je groepenkast zijn maximum bereikt, dan kom je er bij uitbreidingen toch niet onderuit om hem te laten vervangen door een nieuwer model.

Steeds vaker zien we ook dat een krachtstroomgroep een praktische toevoeging is aan de meterkast; bijvoorbeeld als je zware apparatuur als een sauna, jacuzzi of warmtepomp laat installeren. Werk je nog met een 1-fase groepenkast, dan is dit ook reden om je meterkast te vervangen; een krachtstroomgroep kan alleen aangesloten worden op een 3-fase groepenkast.

Welk merk kies je?

Als je jouw groepenkast wel gaat vervangen, dat wil je een nieuw model in je meterkast plaatsen waar je de komende decennia geramd mee zit. Je wil kiezen voor kwaliteit! De beste manier om te selecteren op kwaliteit, is door te kiezen voor een gerenommeerd merk, dat goed bekend staat in de wereld van de elektra. Maar voor welk merk kies je dan? Eén van de meest verkochte merken in Nederland ABB HAF. Een bedrijf met Nederlandse roots, dat al vele jaren voorop loopt in de elektrotechniek! Dit merk wordt ook door vele elektriciens genoemd als de beste keus voor jouw groepenkast.

Benieuwd naar het aanbod groepenkasten van ABB HAF? Neem dan eens een kijkje bij Elektro-kopen.nl. Hier vind je het volledige assortiment van ABB HAF in een overzichtelijke webshop. Gemakkelijk online bestellen tegen de scherpste prijzen!

Je nieuwe groepenkast slim inrichten

Met een nieuwe groepenkast is er zó veel te kiezen, dat het slim is om een goede berekening te maken van het vermogen dat je nodig hebt. En hoe je dit vermogen zo goed mogelijk verdeelt over verschillende groepen en aardlekschakelaars! Houd hierbij rekening met je huidige elektrische apparaten, maar denk ook na over de toekomst. Ga je bijvoorbeeld de komende jaren voor een warmtepomp, of een laadpaal voor je elektrische auto? Zorg dan dat je dit meeneemt in het plan voor je meterkast! Andere vragen die je jezelf kan stellen, zijn:

  • Hoeveel groepen heeft je nieuwe groepenkast nodig?
  • Hoeveel aardlekschakelaars heb je daarbij nodig?
  • Koop je een 1-fase of een 3-fase groepenkast?
  • Wil je een beltrafo plaatsen?
  • Wil je een krachtgroep plaatsen?

Je groepenkast aan laten sluiten

Als je ervoor kiest om je groepenkast te vervangen, wil je dat zonder meer door een professional laten doen. Alleen een erkend elektricien mag je verdeelkast van de stroom halen, en kan je bovendien helpen met een vakkundige installatie. Zo voorkom je gevaarlijke situatie tijdens en na de installatie! Ga dus nooit zelf met je meterkast aan de slag als je hier geen achtergrond in hebt. Een groepenkast installeren is niet iets wat iedere doe-het-zelver zomaar kan!