Waar let je op als je textieldoek gaat laten bedrukken?

Een prachtige vorm van reclame, of een perfecte manier om een foto of andere kunst tot leven te brengen: textieldoek is in te zetten voor vele verschillende doeleinden. Het leent zich uitstekend om er drukwerk op aan te laten brengen, en het is in vele verschillende formaten te realiseren. Uitermate geschikt voor promotie op het zakelijk vlak, maar ook mooi om cadeau te geven aan iemand die je liefhebt.

Kies je voor drukwerk op textieldoek, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Waar moet je allemaal over nadenken, voor je gaat bestellen? Zorg dat je precies het gewenste eindresultaat krijgt, en optimaal van je textieldoek kunt gaan genieten!

Waarom kiezen voor textiel?

Textiel biedt vele voordelen boven andere materiaalsoorten. Het is betaalbaar, flexibel, duurzaam en met een mooie print transformeer je het uiterlijk van de stof totaal. Met de juiste bevestigingshulpmiddelen kun je het superstrak ophangen: niet van een hard materiaal te onderscheiden. Omdat het licht van gewicht en makkelijk op te vouwen is, kun je het makkelijk verwisselen en opbergen. Eenmaal opgevouwen blijft er vaak niet meer dan een grote schoenendoos van over, welk formaat doek je ook kiest!

En wil je een grote productie laten maken? Ook als je project tientallen meters hoog of breed moet worden, is textieldoek een uitstekende optie. Het weegt in verhouding niets, is makkelijker te plaatsen en een stuk voordeliger aan te schaffen dan andere materialen.

 • Voordelig in aanschaf
 • Voor grote en kleine projecten
 • Flexibel in gebruik
 • Lichtgewicht en makkelijk op te bergen

1) De textielsoort

Als je voor textieldoek gekozen hebt, ben je nog niet klaar met keuzes maken. Textiel is namelijk een verzamelnaam voor heel veel verschillende soorten stof: ieder met zijn eigen kwaliteiten. Om de juiste soort stof voor jouw product te kiezen, is het belang om te weten waar het allemaal tegen bestand moet zijn. En voor welke uitstraling je wilt gaan!

Moet je doek bijvoorbeeld weerbestendig zijn, of komt het binnen te hangen? Wil je een glanzende afwerking of juist mat? En mag het doorzichtig zijn of juist helemaal niet? Het zijn allemaal vragen die je helpen de juiste textielsoort te bepalen. Denk na over de volgende factoren voor je gaat bestellen:

 • Rekbaarheid
 • Dikte van de stof
 • Gewicht per vierkante meter
 • Doorzichtigheid
 • Weerbestendigheid (regen, wind)

2) De printtechniek

Naast de textielsoort is ook de juiste printtechniek kiezen een belangrijk punt voor een optimaal resultaat. Hierbij is het goed om te weten dat iedere druktechniek uitsluitend toegepast kan worden op een select aantal textielsoorten. Ook de afstemming tussen textielsoort en printtechniek is dus belangrijk! Twijfel je wat het beste resultaat oplevert, laat je dan goed adviseren door een specialist.

UV print

Met UV print zorg je voor een sneldrogende, uitstekende hechtende print aan één zijde van het textiel. De hoge kwaliteit van de print komt door de speciale inkt, die in aanraking komt met UV straling en zo verweven raakt met het textiel.

 • Sneldrogend
 • Uitstekende hechting
 • Zichtbaar aan één zijde

Sublimatie print

Met een sublimatie print dringt de kleur diep door in de vezels van het materiaal. Dit zorgt ervoor dat de print aan beide kanten van het textiel te zien is, en niet erg gevoelig is voor krassen. Ga je iets met tekst laten maken? Denk er dan goed om dat het resultaat aan één kant gespiegeld gaat zijn!

 • Tweezijdige print
 • Volle, warme kleuren
 • Extra bestand tegen krassen

3) De bevestiging van het doek

Natuurlijk kun je een bedrukte textieldoek bestellen, maar zonder een goede bevestiging ben je uiteraard nergens. Als je jouw doek provisorisch ophangt, komt je boodschap niet goed over en komt je doek automatisch amateuristisch over. Niet wat je wil! Een goede bevestiging is dus key voor een mooi resultaat. Welke mogelijkheden zijn er op dit gebied?

Ook hier zijn jouw wensen bepalend: welke manier van montage vind jij het makkelijkst? Denk er vooral ook over na hoe vaak het textiel gewisseld moet worden, en hoe eenvoudig dat is met de bevestiging die jij kiest. De mogelijkheden zijn namelijk legio:

 • Peesafwerking (bevestiging in frame)
 • Keder (bevestiging in frame)
 • Tunnel (bevestiging aan buizen)
 • Klittenband (bevestiging op frame)

Jouw textieldrukwerk in vertrouwde handen

Ben je op zoek naar een specialist die je goed kan adviseren over je textieldrukwerk, en jouw klus met zorg kan uitvoeren? Bij Megavista specialiseren ze zich al jaren in het bedrukken van textieldoek. Ze kunnen je alles vertellen over de verschillende textielsoorten en druktechnieken, en hoe je deze het beste kan combineren. Ze luisteren goed naar je wensen en kunnen deze in samenspraak met jou doorvertalen naar een schitterend eindresultaat. Bekijk de mogelijkheden op hun site, of neem contact met ze op voor meer informatie!