5 belangrijke vragen als je zelf een vloer gaat leggen

Er is geen ontkomen meer aan: je oude vloer is helemaal versleten, of je gaat verhuizen naar een huis waar nog geen vloer ligt. Tijd om je doe-het-zelf-skills af te stoffen en te ontdekken hoe je zelf een nieuwe vloer legt! Het goede nieuws is dat de meeste vloeren tegenwoordig uitstekend zelf te leggen zijn, als je maar goede voorbereidingen treft. Welke vragen moet je jezelf stellen voor je aan de slag gaat? Wij zetten ze voor je op een rijtje. Mét de bijbehorende antwoorden, natuurlijk!

1) Welk type vloer past het beste bij jou?

Een vloer leggen begint natuurlijk bij een vloer kiezen. Welke type vloer past het beste bij jouw wensen en bij de ruimte in huis waar je aan de slag gaat? Er is tegenwoordig veel te krijgen; iedere vloer met zijn eigen voordelen en nadelen. Kies dus bewust: een vloer brengt niet alleen een visueel aspect met zich mee, maar ook een functioneel aspect. Moet hij bijvoorbeeld nat kunnen worden, of is geluiddemping belangrijk? En wat mag je vloer kosten?

Onderstaande overzicht kan je helpen een aantal van deze vragen te beantwoorden, en een overwogen keuze te maken. We hebben de 4 meest verkochte vloeren voor doe-het-zelver voor je op een rij gezet.

Laminaat

Budgetvriendelijk +++++
Duurzaam ++
Waterbestendig +
Geluiddempend +
Makkelijk leggen ++++

Click pvc

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen ++++

Plak pvc

Budgetvriendelijk ++++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +

Kurk

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig ++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +++

Onlinevloershop helpt je graag kiezen

Kom je er aan de hand van dit overzicht toch nog niet helemaal uit? Vraag dan de specialisten van Onlinevloershop gerust naar meer informatie. Door de juiste vragen te stellen, kunnen ze je helpen achterhalen welke vloer het best geschikt is voor jouw klus. Neem contact met ze op of gebruik de informatie over de verschillende vloeren op hun website om meer te weten te komen!

2) Heb je een ondervloer nodig?

Vraag nummer twee heeft te maken met de beschermende ondergrond van je vloer. Want: heeft jouw nieuwe vloer een ingebouwde ondervloer (bijvoorbeeld van kurk of alufoam) of moet je die apart aanschaffen? Een ondervloer heeft belangrijke kwaliteiten als het gaat om geluiddemping en isolatie, dus dit is een stap die je zeker niet wil overslaan. Ook komt je vloer er een stuk stabieler van te liggen, en heeft hij een egaliserende werking. Controleer dus of je een ondervloer nodig hebt en stem hem goed af op de vloer die je gaat leggen.

3) Hoe bereken je hoeveel je moet bestellen?

Meten is weten! Dat geldt ook voor de hoeveelheden materiaal die je gaat bestellen voor je vloer. Zowel voor je vloer zelf als voor je ondervloer helpt het om het oppervlak van je vloer goed op te meten. Meet de lengte en de breedte van de vloerdelen, en bereken het aantal vierkante meters door deze twee maten met elkaar te vermenigvuldigen.

Heb je eenmaal het aantal benodigde vierkante meters berekend, neem hier dan nog eens 5% van en tel het bij het totaal op. Het is namelijk slim om rekening te houden met wat snijverlies, zowel voor de vloer als voor de ondervloer. Deel het totaal aantal vierkante meters door de inhoud per pak en je weet hoeveel je moet bestellen!

Voorbeeld:
 • 40 m2 vloeroppervlak = minstens 42 m2 vloer bestellen (5% snijverlies)
 • Pakinhoud = 1,596 m2
 • 42 / 1,596 = 26,31 > 27 pakken bestellen

4) Welke tools heb je nodig om je vloer te kunnen leggen?

Als je nog nooit eerder een vloer hebt gelegd, is het slim om het juiste gereedschap in te kopen voor je gaat beginnen aan je klus. Het maakt het leven van een vloerenlegger een stuk makkelijker! Heb je wel wat kluservaring, kijk dan of je onderstaande gereedschappen en hulpmiddelen nog in je gereedschapskist hebt: dit zorgt ervoor dat je straks fluitend je werk kunt doen!

 • Afstandswiggen
 • Zaag, mes of snijder (type is afhankelijk van je vloer)
 • Kniekussen of andere kniebescherming
 • Hamer, stootblok en trekijzer (bij harde vloeren)

5) Waarmee maak je jouw vloer helemaal af?

Een vloer is natuurlijk pas helemaal af als je alle randen en oneffenheden tot in detail hebt afgewerkt. De overgang naar naastgelegen muren moet perfect zijn, en ook wil je hoogteverschillen tussen verschillende vloerdelen onzichtbaar wegwerken. Ook verwarmingsbuizen en traptreden kunnen een uitdaging vormen: gelukkig bestaan er ook genoeg hulpmiddelen om dit soort probleemgebieden prachtig af te werken. Denk dus ook aan de volgende producten voor de afwerking van je vloer:

 • Muur- of plakplinten
 • Rozetten (bij verwarmingsbuizen e.d.)
 • Dilatatieprofielen (bij vloerdelen met ongelijke hoogtes)
 • Hoekprofielen (bij traptreden e.d.)

Blijf je met andere vragen achter?

Als je nog twijfelt over bepaalde aspecten van een vloer leggen, schroom dan niet en vraag de experts van Onlinevloershop om hulp. Ze adviseren je geheel vrijblijvend bij iedere vraag die je maar hebt! Dankzij hun vele jaren ervaring met het leggen van vloeren vinden ze samen met jou altijd de juiste oplossing.