Veilig de weg op met een beperking of handicap

Snel even de auto pakken als je ergens heen moet: voor veel mensen is het de normaalste zaak van de wereld. Maar als jij of één van je gezinsleden te maken heeft met een handicap of een beperking, is die vrijheid helemaal niet zo vanzelfsprekend. Vaak is een normale auto niet optimaal ingericht om iemand met een handicap te vervoeren – laat staan dat er plaats is voor hulpmiddelen als een rolstoel of een scootmobiel.

Een rolstoelauto biedt uitkomst: deze aangepaste auto’s zorgen ervoor dat je ook met een handicap of beperking veilig de weg op kunt. Waar je op let als je je op zo’n auto gaat oriënteren? Wij vertellen het je in deze blog!

Zelf rijden of gereden worden?

De eerste vraag is of jij je rolstoelauto zelf kunt besturen met je handicap, of dat je beter gereden kunt worden. Tegenwoordig zijn er veel aanpassingen mogelijk waarbij een gehandicapte bestuurder zelf weer achter het stuur kan kruipen: denk daarbij aan aangepaste pedalen of een volledig handmatige bediening. Twijfel je of een auto zelf besturen binnen de mogelijkheden ligt? Ga dan eens in gesprek met het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR): de specialisten daar kunnen je keuren op je rijvaardigheid. En word je rijgeschikt bevonden, dan kunnen zij je adviseren over eventuele hulpmiddelen die je nodig hebt om zelf te rijden.

Wil je een auto waarin je als passagier meegaat, dan zijn er – afhankelijk van je mobiliteit – ook veel aanpassingen mogelijk. Bepalend is hierbij of je je rolstoel kunt verlaten als gehandicapte: een passagier die zelf op de bijrijdersstoel kan plaatsnemen, vereist andere aanpassingen dan iemand die inclusief rolstoel de auto moet betreden.

Zoveel mensen, zoveel wensen

Iedere handicap of beperking brengt zo zijn eigen vereisten met zich mee als het op vervoer aankomt. Soms is een simpele extra handgreep of lier voldoende, en in andere gevallen zijn er meerdere aanpassingen nodig om de auto werkbaar te maken voor jullie situatie. Gelukkig zijn de laatste decennia de mogelijkheden ontzettend uitgebreid als we het over auto-aanpassingen hebben. Voor iedere uitdaging is er wel een oplossing te bedenken! Bespreek jouw vereisten voor een functionele auto eens met een specialist en ontdek wat er mogelijk is. Je kunt onder meer denken aan:

  • Aangepaste besturing (handmatig of aangepaste pedalen)
  • Verschillende soorten liften of lieren
  • Vastzetsystemen voor de rolstoel of scootmobiel
  • Oprijplaat of -goot

Je bestaande auto aan laten passen

Ben je eigenlijk heel tevreden met je huidige auto, en zou je het liefst gewoon met deze auto verdergaan? Ook bestaande auto’s kunnen vaak uitstekend omgebouwd worden naar een rolstoelauto, mits de ruimte in de auto voldoende is voor eventuele hulpmiddelen. Vaak hebben we het dan over de grotere gezinsauto’s, bestelauto’s of bestelbussen. Je eigen auto hergebruiken als rolstoelvoertuig kan je bovendien interessante besparingen opleveren!

Belastingvoordeel bij je rolstoelauto

Wist je dat je met sommige rolstoelauto’s ook nog eens profiteert van interessante belastingvoordelen? Als je afhankelijk bent van je rolstoel en je rolstoel altijd met je mee moet reizen, dan kun je voor een bestelauto of bus een grijs kenteken aanvragen. Je moet dan wel voldoen aan alle eisen die de Belastingdienst hieraan stelt. Rijden met een grijs kenteken betekent dat je minder wegenbelasting betaalt en dat je korting krijgt op je BPM. Dat scheelt je flink in de extra kosten die bij een auto komen kijken!

Een nieuwe rolstoelauto of een occasion?

De laatste belangrijke keuze als je je op een rolstoelauto oriënteert: ga je voor een nieuw model, of een occasion? Natuurlijk is het fijn om een hagelnieuwe auto te hebben die nog niemand voor jou heeft gebruikt, maar een nieuwe auto is financieel gezien niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig is er ook een levendige occasionmarkt voor rolstoelauto’s, die zeker de moeite waard is om nader te onderzoeken. Elke occasion kun je door een specialist ook weer laten aanpassen naar jouw wensen en vereisten!

Ben jij helemaal klaar voor je eigen rolstoelauto? Neem dan eens een kijkje in het aanbod van Kikkert Rolstoelauto’s. Er zijn altijd veel interessante modellen beschikbaar, of je nu een nieuw of tweedehands model zoekt. Bekijk het huidige aanbod op hun site!