Een elektrische laadpaal laten aanleggen: waar let je op?

Overweeg je de aanschaf van een elektrische auto of heb je er zelfs al één? Je zult merken dat een betrouwbaar en makkelijk oplaadpunt een absolute must is voor prettig gebruik van je auto. Dan is het laten installeren van een laadpaal aan huis een slimme zet! Maar waar moet je op letten bij het laten aanleggen van zo’n laadpunt? Hier zijn vijf belangrijke punten om in gedachten te houden.

1) Wallbox of laadpaal?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je kiest voor een wallbox of een losstaande laadpaal. Een wallbox is compacter en kan aan de muur van bijvoorbeeld je garage worden gemonteerd, terwijl een laadpaal meer ruimte inneemt en vrijstaand is. De keuze hangt af van jouw persoonlijke voorkeur, de beschikbare ruimte en esthetische overwegingen: wat vind je zelf het mooist?

2) Is je meterkast klaar voor je laadpaal?

Een check van je meterkast is een stap die je zeker niet wilt overslaan als je een laadpaal wil laten installeren. Kan jouw groepenkast het benodigde vermogen leveren, of is er misschien sprake van een verouderde installatie? In sommige gevallen is een upgrade van je meterkast nodig, of moet hij zelfs in zijn geheel vervangen worden. Vaak kan een goede elektricien zowel de installatie van je laadpaal, als de check-up van je meterkast verzorgen.

3) Vermogen en stekker afstemmen op je auto

Elke elektrische auto heeft specifieke laadvereisten wat betreft vermogen en type stekker. Zorg ervoor dat de laadpaal die je laat installeren compatibel is met jouw auto. En denk vast na over de toekomst: misschien heb je deze elektrische auto niet zo lang, en staat er binnenkort een andere auto voor de deur met andere vereisten. Bepaal ook of je een laadpaal met een vaste kabel of met een stekker wilt. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, dus kies hetgene wat het beste past bij jouw situatie.

4) Check je energiecontract

Een elektrische auto opladen kan je energieverbruik aanzienlijk verhogen. Het is daarom verstandig om je energiecontract te controleren en te kijken of je huidige tarieven en voorwaarden nog steeds passen bij je nieuwe energiebehoefte. Wellicht is het voordeliger om over te stappen naar een ander energiecontract dat beter aansluit bij je nieuwe situatie: check ook altijd of er energieleveranciers zijn die speciale contracten bieden voor elektrische auto’s en laadmogelijkheden daarvoor.

5) Ga voor een betrouwbare elektricien

Het laten aanleggen van een elektrische laadpaal thuis vergt enige voorbereiding en onderzoek, maar met de juiste stappen kun je zorgeloos genieten van het gemak van elektrisch rijden. Een goede elektricien kan je hierbij helpen! Kies voor een vakman die niet alleen voor een veilige en correcte installatie zorgt, maar je ook kan adviseren over de beste locatie en eventuele subsidie- of aftrekmogelijkheden waar je recht op hebt.

Wil je meer informatie of hulp bij het installeren van een laadpaal? Neem dan contact op met ZeemanElektro.nl: dé specialist die klaarstaat om je te helpen bij elke stap van het proces.