Graszoden leggen, hoe doe je dat zelf?

Een mooie groene tuin realiseer je eenvoudig met graszoden. Dit zijn kant-en-klare rolletjes gras die je eenvoudig legt én verzorgd. Maar hoe pak je dat precies aan? Wij laten je zien dat dit voor vrijwel iedereen zo gepiept is, zodat jij hopelijk genoeg vertrouwen hebt om zelf aan de slag te gaan. Wat heb je nodig? Hoe bereid je je grond voor? Hoe leg je de zoden en welke verzorging hebben deze nodig? Je leest het in deze blogpost.

Wat heb je nodig?

Maak eerst een lijstje van gereedschappen en andere benodigdheden. Voor ieder oppervlak gebruik je andere dingen, maar in principe komt het op het volgende neer:

  • Rolmaat
  • Graszodensnijder of spade
  • Hark
  • Plank
  • Gekarteld broodmes (optioneel)
  • Bodemtester of pH-meter en kalk (optioneel)

Voor grotere oppervlakken:

  • Motorfrees (optioneel)
  • Graswals (optioneel)

Met je rolmaat meet je het oppervlak dat je van gras wilt voorzien. Ben je eruit? Bestel dan eenvoudig graszoden van topkwaliteit op Topgazon.nl!

Je tuin voorbereiden

Gereedschap verzameld en graszoden besteld? Aan het werk, want Topgazon levert snel! Tenzij je een datum verder in de toekomst hebt afgesproken natuurlijk.

Voordat je de graszoden kunt leggen, bereid je de grond voor. Alle oude rommel moet eruit, zodat je een mooi oppervlak “schone” aarde overhoudt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een graszodensnijder of spade. Met de spade spit je vervolgens de aarde nog eens goed om, zo krijgt de grond meer zuurstof. Daarna maak je de grond los en egaliseer je deze met een hark. Met een plank of wals druk je tot slot de grond aan.

De juiste pH-waarde?

Als je grond te zuur is, kan je gazon niet floreren. De ideale pH-waarde ligt tussen de 5,5 en 6,5. Met een bodemtester of pH-meter kun je dit meten. Is de pH-waarde te laag, oftewel te zuur? Neutraliseer je grond dan met wat kalk.

Graszoden leggen

Is de grond er klaar voor? Hark deze dan nog 1 tot 2 cm los en je kunt gaan uitrollen! Dit is het leukste klusje, je ziet namelijk direct resultaat. Rol altijd de eerste rol uit langs de langste rechte kant. Druk deze goed aan voor je met de volgende rol begint. Graszoden snijd je eenvoudig op maat met je spade óf een gekarteld broodmes. Ziet je oppervlak helemaal groen? Druk alles dan nog een laatste keer goed aan met de achterkant van je spade of graswals.

De eerste verzorging

Zo, tijd om het resultaat even goed te bewonderen met een welverdiend kopje koffie. Of zijn we nog niet klaar? Nee, nog één stap te gaan: het gazon bewateren (als het niet regent). Om een goede start te maken, mogen de grasplantjes niet uitdrogen. Gebruik bij voorkeur water uit een regenton, gras neemt dat het beste op.

Let op: maaien doe je pas na 7 tot 10 dagen. Denk erom dat je de sprieten niet korter dan 4 cm maait, omdat je anders het risico loopt dat de groeipunten van de plantjes stuk gaan.

Graszoden bestellen bij Topgazon

Wat zeg je ervan? Goed te doen toch? Tijd om je rolmaat erbij te pakken en je bestelling door te geven aan Topgazon. Op hun website lees je nog veel uitgebreider wat je moet doen. Daarnaast zijn ze niet te beroerd om je te adviseren wanneer je nog vragen hebt. Klaar voor de start?

Ga naar Topgazon.nl >