Drainagebuizen: waar moet je op letten?

Een drainagesysteem aanleggen: dat doe je natuurlijk met drainagebuizen. Met bijbehorende hulpstukken en natuurlijk een put leg je een systeem aan dat het overtollige water perfect wegvoert. Maar waar let je allemaal op als een drainagebuis gaat aanleggen? Welke soort drainagebuis moet je hebben voor welk soort grond, en hoe pak je de aanleg van een drainagesysteem verder eigenlijk aan? Je leest het in deze blog!

Hoe werkt een drainagebuis?

Een drainagebuis is een flexibele, geribbelde pvc buis met gaatjes waardoor grondwater makkelijk kan binnendringen. Je plaatst hem onder de grond in een sleuf, daar waar je het grondwater aan de bodem wilt onttrekken. Vaak is de buis voorzien van een omhulsel, dat ervoor zorgt dat het binnenkomende water gefilterd wordt. Handig, want de meeste grondsoorten komen snel door de gaatjes heen en vervuilen zo’n buis eenvoudig, waardoor hij op termijn dichtslibt. En dat wil je natuurlijk niet!

Welke drainagebuis kies je?

Voor elk type grond is er een passende drainagebuis. Er zijn nogal wat soorten te verkrijgen! Ook de diameter van je buis is belangrijk voor het goed functioneren van je drainage: hoe meer water je wilt afvoeren, hoe groter de buis over het algemeen moet zijn. Een te kleine diameter kan ervoor zorgen dat de drainagebuis verstopt raakt. En dat wil je natuurlijk niet!

Verder stem je het omhulsel van je buis af op de grond waarin je hem gaat plaatsen. Voor zand en veen wordt het gebruik van een drainagebuis met een kokos omhulsel aangeraden, en voor zwaardere grondsoorten als klei kies je een kunststof (bijv. PP450) omhulsel, die je buis nog beter beschermt tegen verrotting.

Hoe leg je drainagebuizen goed aan?

Nu je de juiste buizen te pakken hebt, is een goede aanleg natuurlijk van groot belang om je drainagesysteem goed te laten werken. Om te beginnen leg je een goed drainageplan aan, waarin je de ligging van de buizen vastlegt en bestaande buizen (van bijvoorbeeld nutsbedrijven) in kaart brengt. Vervolgens graaf je een sleuf (minimaal 60 cm diep, max 90 cm) waarin je buis comfortabel past qua diameter: je zorgt verder dat hij mooi vlak en waterpas kan liggen. Tot slot is het afdekken erg belangrijk: je doet dit altijd met een filterende laag, zoals schelpen of grind.

  • Drainageplan opstellen
  • Sleuf graven (min. 60, max. 90 cm diep)
  • Buizen waterpas plaatsen
  • Afdekken met schelpen of grind (filterend)

Het juiste adres voor jouw drainagebuizen

Voor jouw drainagesysteem wil je natuurlijk werken met de beste kwaliteit drainagebuizen. Buizen die voldoen aan duurzaamheidsnormen, en die je dus jarenlang zorgeloos kan laten liggen. Maar waar vind je die? Bij Vriemee vind je niet alleen een assortiment hoogwaardige drainagebuizen, je kunt er ook de juiste hulpstukken en putten direct meebestellen. En het beste nieuws is: alle drainageproducten zijn online te bekijken en bestellen! Zo wordt een drainagesysteem aanleggen wel héél eenvoudig.

Drainagebuizen bestellen bij Vriemee >

Vragen over jouw drainage?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het aanleggen van je drainage? Soms is het fijn als er een expert meekijkt naar jouw drainageplan. Iemand die vaker met dit bijltje heeft gehakt, en weet waar hij op moet letten. Ook voor dat soort hulp kan je bij Vriemee aankloppen. Eén van hun experts spreekt graag je drainageplan met je door, en zorgt ervoor dat je de juiste drainagebuizen aanschaft voor jouw situatie. Zo weet je zeker dat je een drainagesysteem aanlegt dat niet maanden, maar járen meekan!